Niveaus

Je kunt bij ons op school terecht voor mavo, havo en atheneum. Benieuwd wat die niveaus inhouden? Ontdek hieronder welk niveau het beste bij jou past.

Mavo

De TL-afdeling van het vmbo noemen wij de mavo. De mavo bestaat uit vier leerjaren. Je kunt de mavo zowel in het Nederlands volgen als in het Engels (tweetalig). 

In de bovenbouw van de mavo kies je een profiel dat bij je past. 

Bij ons op school kun je na de derde klas ook kiezen voor de vmbo gemengde leerweg. Je gaat dan, naast theoretische vakken, ook examen doen in een praktijkvak. Bij ons is dat “Dienst verlenen en producten”, ook wel D&P genoemd.

Na de mavo kun je een opleiding gaan doen op het MBO, niveau 3 of 4. Je kunt eventueel ook doorstromen naar 4 Havo. 

Havo

Leer je gemakkelijk en ben je praktisch ingesteld? Dan is de havo iets voor jou. Deze leerroute kun je zowel in het Nederlands volgen als in het Engels (tweetalig onderwijs).  

De havo is een opleiding gericht op doorstroming naar het hoger beroepsonderwijs (HBO). Op de Van der Capellen bereiden we je daar uitstekend op voor. We doen dat door veel aandacht te besteden aan studievaardigheden zoals plannen, reflecteren, samenwerken en zelfstandig werken. We willen graag dat jij betrokken bent bij je opleiding en stimuleren dat. 

In de onderbouw van de havo bereiden we je voor op havo 4. Vanaf havo 4 kies je een van de volgende vier profielen: 

Cultuur & Maatschappij  

Economie & Maatschappij  

Natuur & Gezondheid 

Natuur & Techniek  

Daarnaast bieden wij veel mogelijkheden voor leerlingen die een eigen traject willen volgen, zoals een extra vak of een vak willen afsluiten op atheneum-niveau. Ook de Beroepenstage helpt bij jouw ontwikkeling. 

Je kunt er ook voor kiezen om na 5 Havo door te stromen naar 5 vwo, om vervolgens naar een universiteit te gaan. 

VWO

Bij ons op school kun je terecht voor het atheneum. Dit kan zowel in het Nederlands als in het Engels (tweetalig onderwijs). 

Kenmerkend voor de atheneum-leerling is de nieuwsgierige, onderzoekende houding. Je wil je zo ontwikkelen dat je na zes jaar op academisch niveau kan functioneren. Je hebt interesse in veel vakken, doorzettingsvermogen en bent niet zomaar tevreden. Atheneum-leerlingen hebben vaak aan een korte uitleg genoeg; ze willen uitdagende, prikkelende opdrachten. Ze willen zelfstandig werken.  

Herken je je hierin? Dan zit je goed bij ons. Naast de reguliere vakken kun je een groot aantal andere vakken kiezen: Engels IB (in het TTO), filosofie, bedrijfseconomie, informatica, kunstvak drama en kunstvak muziek. In het Tweetalig Atheneum krijg je ook de vakken “Europese en Internationale Oriëntatie” en “Global Perspectives and Research”. 

Je ontwikkelt je studiehouding doordat er hoge eisen aan je gesteld worden en je gerichte feedback krijgt op niveau en aanpak. 

Presteer je op een heel hoog niveau dan kun je extra uitdaging vinden in toffe projecten. Zo kun je bijvoorbeeld voor je profielwerkstuk onderzoek doen in Zweden, een extra vak volgen of meedoen aan masterclasses op universiteiten. 

Met je atheneumdiploma kun je verder studeren aan de universiteit.